środa, 24 sierpnia 2016

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Noce są już chłodne, a dni stają się coraz krótsze. Powinnam lubić jesień, w końcu w październiku mam urodziny, ale jakoś nie bardzo podoba mi się chłód i zimny wiatr. Jednak ta pora roku ma kilka pozytywów, a największym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka!


Składniki:
(na blaszkę 35x45cm)

CIASTO:
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 350g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 150g cukru pudru
  • szczypta soli

MASA JABŁKOWA:
  • 2 1/2 kg jabłek
  • 500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby)
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

CIASTO:
Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki (którą należy wcześniej wysmarować masłem i wysypać mąką lub kaszą manną).

MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon, dusić aż będą miękkie i prawie jednolite. Następnie dosypać bułkę tartą, wymieszać i gorące przełożyć do blaszki, w której jest już pierwszy placek surowego ciasta. Przykryć jabłka drugim, nakłuć w kilku miejscach. Piec w 180'C około 50 minut. 



2

wtorek, 16 sierpnia 2016

Dziś klasyka gatunku, proste muffinki czekoladowe z kremem kakaowym. Na szybko, dla zapracowanych mam małych głodomorów :) Ostatnio niewiele mam czasu na cokolwiek, a czasem chciałoby się zjeść coś słodkiego. Te muffinki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, zawsze się udają i dają ogrom możliwości, bo można pokombinować ze smakami i dodatkami. Moje ulubione to właśnie te - czekoladowe z wiśniami w środku i kakaową śmietanką. Pycha!


Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (może być brązowy)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 rozpuszczona czekolada mleczna
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki rozpuszczonego masła

  • wiśnie - świeże lub z kompotu, wydrylowane
  • 330ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
 

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Składniki mokre roztrzepać w drugim naczyniu, a następnie wlać do suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie, bawet bez użycia miksera, przy użyciu łyżki. Na koniec dodać wiśnie, wmieszać w masę. Podzielić łyżką na 12 papilotek, piec w 180'C około 20 minut. Wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno, dodając kakao i cukier puder. Udekorować powstałym kremem wystudzone babeczki.



2

niedziela, 7 sierpnia 2016

Naprawdę coraz rzadziej piekę. Zaczyna mnie to trochę przerażać, bo przecież pieczenie to moja pasja, kocham to. Niestety, doba nie jest z gumy, a kiedy wracam po 20 lub 22 z pracy, to zwyczajnie nie mam już siły. Czasem jednak zdarza się dzień wolny, a wtedy jest tyle innych zajęć, że znów, pieczenie schodzi na dalszy plan. Ale nie zawsze. Na swoje małe przyjemności trzeba znaleźć czas, choć odrobinkę. Tym razem wyczarowałam torcikowe ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :)


Składniki:
(na tortownicę 24cm)


BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

KREM:
  • 1 litr śmietanki kremówki 36%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki  żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku
  • po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki

PONCZ:
  • 3/4 szklanki gorącej wody 
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny

POLEWA:

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka mleka
  • siekane migdały do posypania


Przygotowanie:

BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać obie mąki, zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm z wyłożonym papierem do pieczenia jedynie snem. Piec w 180'C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty.

KREM:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać mascarpone (powinno mieć temperaturę pokojową) oraz ostudzoną, płynną żelatynę. Zmiksować.

PONCZ:
Wszystkie składniki wymieszać. Smak ponczu powinien być słodko - kwaśny z przewagą kwaśnego.

POLEWA:
W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem, przestudzić.

SKŁADANIE:

Na paterze ułożyć jeden blat, nasączyć ponczem. Wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć na kremie brzoskwinie, lekko docisnąć. Przykryć drugim blatem, postąpić z nim podobnie, a na kremie ułożyć jagody. Na ostatnim biszkopcie (naponczowanym) delikatnie rozsmarować czekoladę i posypać migdałami. Całość schłodzić w lodówce.




2

środa, 3 sierpnia 2016

Sezon jagodowy kończy się wielkimi krokami. W tym roku wykorzystałam go w bardzo małym stopniu, ponieważ zaczęłam pracę i dopiero uczę się godzić rolę pracownika, mamy, żony, blogerki... Na moje pasje i przyjemności zostaje mi niewiele czasu (cóż, wolę się wyspać ;) ), więc ostatnio w domu piekę i gotuję  niewiele lub na szybko. Takim szybkim sposobem na deser są tarty rustykalne, a kiedy nadziejemy je jagodami, to staje się to deserem idealnym :) Spróbujcie również z dodatkiem innych owocków, malin, porzeczek, śliwek. W każdej wersji smakuje pysznie :)


Składniki:

CIASTO:
  • 240g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 100g cukru pudru

DODATKOWO:
  • szklanka jagód
  • kilka łyżek mielonych migdałów
  • cukier puder


Przygotowanie:

CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść szybko, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie zrobić wałek, podzielić na 6 równych części, rozwałkować każdą na okrąg o dość nieregularnych brzegach. Na środek każdego okręgu wyłożyć po łyżce mielonych migdałów, następnie wyłożyć po 2-3 łyżki jagód - należy pozostawić 2-3 cm wolnego brzegu z każdej strony. Brzegi zawinąć do środka zakładając na jagody.

Piec w 180'C przez około 15-20 minut, aż tarty się zezłocą. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 
2

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń