Przepis na curry powstał z potrzeby chwili, ot, nagotowałam za dużo ciecierzycy i musiałam ją zagospodarować. W spiżarni wygrzebałam puszkę pomidorów, dodałam dwa do dwóch i bum! pyszny obiad w kilka chwil. Jeśli nie podamy potrawki z kurczakiem, to otrzymamy przepyszne danie wegańskie. Mniam! Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka w proszku, wędzona
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- sól, pieprz
- suszony szczypiorek
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę posiekać drobno, przecisnąć przez praskę czosnek. W garnku rozgrzać olej (około 1 łyżeczki), wsypać cebulę i czosnek, smażyć do zezłocenia.
Do podsmażonych warzyw dodać ciecierzycę, wlać pomidory i dusić na małym ogniu kilka minut. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, pastą curry, dokładnie zamieszać i gotować jeszcze chwilkę, żeby przyprawy miały okazję się otworzyć.
Do gotowego curry można dodać posiekanego kurczaka lub inne mięso czy tofu. Ja podałam je z gotowaną na parze piersią z kurczaka. Przed podaniem posypałam suszonym szczypiorkiem (uwielbiam!).
Najlepiej smakuje na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz