Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię umyć, odciąć zdrewniałą końcówkę, cukinię zetrzeć na tarce o oczkach jarzynowych, delikatnie posolić, chwilkę powygniatać ręką, żeby puściła sok. Umieścić na sicie i odcisnąć dokładnie sok, resztę przełożyć do miski. Dodać jajko, mąki, jeszcze troszkę soli i pieprz. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Olej rozgrzać na patelni, układać po łyżce masy, smażyć do zezłocenia z każdej strony. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
No właśnie robię! Pyszności!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiamy :)
Usuń<usze przyznać, że przepis bardzo ciekawy i na pewno zdrowy. Musze go jak najszybciej spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam blendery z tego sklepu
https://duka.com/pl/agd/blendery