Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 kostka margaryny (ważne! nie masła!)
- 1 cukier waniliowy
- marmolada/ powidła/ krem czekoladowy
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cieniutko. Uformować w prostokąt. Na koniec ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Poporcjować na kawałki około 5 cm, każdy delikatnie naciąć nożem w kilku miejscach.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc - tak, by nacięcia się otwarły i uformowały koguci grzebyczek.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz