A tak na serio, to polecam szczerze, ciacho łatwe, szybkie i zaskakujące w smaku. Ja go nie przekładam, ale można przeciąć na dwa blaty i przełożyć, np. dżemem porzeczkowym. Idealne do kawy i plotek :)
Składniki: (26cm)
Ciasto:
- 250 g czekolady (ja daję 150 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej)
- 175 g rozpuszczonego masła lub oliwy z oliwek
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 6 jajek
- szczypta soli
Polewa:
- 250 g czekolady
- 250 g śmietanki 30%
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło lub oliwę, dokładnie rozmieszać. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z czekoladową masą.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
POLEWA: Czekolady umieścić w rondelku, połączyć ze śmietanką, rozpuścić na gładką, aksamitną masę. Przestudzić.
Ciasto po upieczeniu głęboko nakłuć w kilku - kilkunastu miejscach patyczkiem do szaszłyków, polać przestudzoną polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz