Składniki:
- 2 duże opakowania herbatników (u mnie kakaowe)
KREM:
- 350g miękkiego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 400g pełnego mleka w proszku
- 1 duża puszka kajmaku orzechowego
POLEWA:
- 1 gorzka czekolada
- 2 orzechowe czekolady
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
KREM:
Płynne mleko i cukier zagotować, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę.Wlać mleko z cukrem i mleko w proszku, dokładnie zmiksować, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając je do najwyższych.
POLEWA:
Składniki polewy umieścić w rondelku, rozpuścić na maleńkim ogniu. Odstawić do przestudzenia.
SKŁADANIE:
W blaszce o wymiarach 25x35cm ułożyć jedną warstwę herbatników, połowę masy mlecznej i drugą warstwę ciasteczek. Na niej rozsmarować kajmak, przykryć znów herbatnikami. Wyłożyć pozostały krem, ostatnią warstwę herbatników. Polać ostudzoną polewą. schłodzić całość w lodówce.
Mmm ależ narobiłaś mi apetytu :) Przepis kradnę i z samego rana jadę po produkty :D
OdpowiedzUsuńObserwuję
http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/
Polecam bardzo, bardzo! Moja rodzina już się dopomina o więcej :)
UsuńCudowne ciacho. Zapisuje sobie przepis i zrobię bo pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPoszło tak ekspresowo, że nie zdążyłam zrobić dobrych zdjęć, talerzyk dosłownie wyrwałam mężowi z ręki, żeby cyknąć cokolwiek ;)
Usuńświetny przepis:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń