Przepis znaleziony w starej książce kucharskiej Babci Julki.
Składniki na dwa trzywarstwowe pierniki:
- 500 g miodu naturalnego, u mnie malinowy
- 1,5 szklanki cukru, dałam 1 szklankę
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej, typ 500
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka (125 ml)
- pół łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika, łącznie 80 g
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, zagotować, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do zimnej masy dodać przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w
zimnym mleku, rozkłócone jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić przy pomocy robota i
przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć
ściereczką i odstawić w zimne miejsce - do lodówki lub zimnej piwnicy, na 5 - 6
tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz