Do tego serniczka dodałabym trochę więcej chałwy niż w przepisie, a serek waniliowy zamieniła na taki o naturalnym smaku i byłoby idealnie! Ale i w takiej wersji smakuje doskonale. Polecam serdecznie!
Już niedługo więcej serników na moim blogu, całe mnóstwo! :)
Składniki na spód:
- 100 g kakaowych herbatników
- 40 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 400 g chałwy waniliowo - czekoladowej
- 50 ml likieru czekoladowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny
- 120ml wody
Herbatniki pokruszyć wałkiem na okruszki. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć do blaszki i docisnąć. Schłodzić w lodówce.
Wieczór wcześniej śmietankę zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną chałwę, wymieszać do jej całkowitego
rozpuszczenia. Przetrzeć przez sitko, by nie było grudek - ja nie przecierałam. Przykryć folią
spożywczą, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia. Żelatyna nie może zawrzeć! Pozostawić do
przestudzenia.
Zimną mieszankę chałwową wyjąć z lodówki, ubić do momentu powstania puszystego kremu.
W misce umieścić twaróg, likier czekoladowy, cukier i zmiksować. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie
wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę zahartowaną 2 łyżkami masy serowej, po troszeczku, ciągle miksując, inaczej zrobią się żelatynowe "kluski", których niestety już nie da się wymieszać.
Masę serową przelać na schłodzony spód z herbatników. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Można polać białą lub ciemną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz