Składniki:
CIASTO:
- 240g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 125g masła
- 100g cukru pudru
DODATKOWO:
- szklanka jagód
- kilka łyżek mielonych migdałów
- cukier puder
Przygotowanie:
CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść szybko, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie zrobić wałek, podzielić na 6 równych części, rozwałkować każdą na okrąg o dość nieregularnych brzegach. Na środek każdego okręgu wyłożyć po łyżce mielonych migdałów, następnie wyłożyć po 2-3 łyżki jagód - należy pozostawić 2-3 cm wolnego brzegu z każdej strony. Brzegi zawinąć do środka zakładając na jagody.
Piec w 180'C przez około 15-20 minut, aż tarty się zezłocą. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
takie proste w przygotowaniu a efekt taki pyszny! wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPrawda? Takie szybkie niby - jagodzianki :)
OdpowiedzUsuń