Składniki:
(na blaszkę 35x45cm)
CIASTO:
- 500g mąki pszennej tortowej
- 350g zimnego masła
- 4 żółtka
- 150g cukru pudru
- szczypta soli
MASA JABŁKOWA:
- 2 1/2 kg jabłek
- 500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby)
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
CIASTO:
Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki (którą należy wcześniej wysmarować masłem i wysypać mąką lub kaszą manną).
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do garnka, dodać cukier i cynamon, dusić aż będą miękkie i prawie jednolite. Następnie dosypać bułkę tartą, wymieszać i gorące przełożyć do blaszki, w której jest już pierwszy placek surowego ciasta. Przykryć jabłka drugim, nakłuć w kilku miejscach. Piec w 180'C około 50 minut.
o kurde zrobiłaś mi na to ochotę! :)
OdpowiedzUsuńlittle-jay999.blogspot.co.uk
Ale bym zjadła...
OdpowiedzUsuńhttp://the-fight-for-a-dream.blogspot.com