Składniki:
(na tortownicę 24cm)
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM:
- 1 litr śmietanki kremówki 36%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku
- po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki
PONCZ:
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
POLEWA:
- 1 czekolada mleczna
- 1 łyżka mleka
- siekane migdały do posypania
Przygotowanie:
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać obie mąki, zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm z wyłożonym papierem do pieczenia jedynie snem. Piec w 180'C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty.
KREM:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać mascarpone (powinno mieć temperaturę pokojową) oraz ostudzoną, płynną żelatynę. Zmiksować.
PONCZ:
Wszystkie składniki wymieszać. Smak ponczu powinien być słodko - kwaśny z przewagą kwaśnego.
POLEWA:
W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem, przestudzić.
SKŁADANIE:
Na paterze ułożyć jeden blat, nasączyć ponczem. Wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć na kremie brzoskwinie, lekko docisnąć. Przykryć drugim blatem, postąpić z nim podobnie, a na kremie ułożyć jagody. Na ostatnim biszkopcie (naponczowanym) delikatnie rozsmarować czekoladę i posypać migdałami. Całość schłodzić w lodówce.
wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńI wyszło pyszne, nie za słodkie :)
Usuń