Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 długie ogórki (lub 5-6 gruntowych)
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 1 litr maślanki (lub maślanki i kefiru)
- łyżka masła
- pół szklanki wody
- sok z połówki cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, odkroić buraczki, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać połową szklanki wody, dodać masło, sok z cytryny i sól, dusić na niewielkim ogniu kilka minut. Następnie posiekać łodyżki i listki z buraczków, również dodać do garnka, znów poddusić. Wystudzić.
Ogórki i rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (ogórki można obrać, ale nie trzeba), dodać do zimnej zupy. Posiekać koperek i szczypiorek, również dodać do zupy. Wlać maślankę, doprawić cukrem, pieprzem i jeśli trzeba jeszcze solą, wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Musi być przepyszny! Na pewno wypróuję.
OdpowiedzUsuńZapraszam do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego :) https://jaglusia.wordpress.com/
Cudownie chłodzi :)
Usuń