Składniki:
- 100g suchej kaszy jaglanej
- 1 papryka
- 1 ogórek długi
- 100g sera Petida od Mlekomy lub mozarelli
- 5 suszonych pomidorów
- szczypiorek z dymki
- odrobina oliwy z suszonych pomidorów
- sól i cukier
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać wodą na 2 cm powyżej poziomu kaszy, dodać odrobinę soli i cukru, ugotować na sypko. Wystudzić.
Paprykę pokroić w kostkę, ser i pomidory suszone również. Ogórek obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w podobną kostkę jak reszta składników. Szczypiorek grubo posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawiając oliwą z suszonych pomidorów. Odstawić na pół godziny do przegryzienia.
Bardzo apetyczna sałatka.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń