Składniki:
- 2 czubate szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
+ olej do smażenia
+ syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, miksować, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić miskę z ciastem na 15 minut, aby gluten miał okazję się rozwinąć.
Dużą łyżką lub małą chochelką nakładać porcje ciasta i
smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni, przetartej uprzednio ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, na niewielkim ogniu. Smażyć na złoty kolor, przewracać kiedy na surowej stronie pojawią się wyraźne bąbelki powietrza.
Układać w wieżę, polać syropem klonowym.
UWAGA: W internecie znalazłam przepis, w którym smaży się pankejki na maśle. Wypróbowałam go, jednak moim zdaniem wychodzą wtedy bardziej racuchy niż amerykańskie naleśniki. Przetestowałam metodę z przetartą patelnią nieraz i ta właśnie jest najlepsza.
Ale pyszności :) Taka żona to prawdziwy skarb!
OdpowiedzUsuńNo miód na me serce!
Usuńojej wygladaja przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplo :*
claudiyye.blogspot.com
Buziaki! :)
Usuń