Składniki:
(na foremkę 33x11cm)
SPÓD:
- 400g markizów kakaowych
- 100g rozpuszczonego masła
KREM:
- 250ml kremówki
- 250g mascarpone
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
RABARBAR:
- 4 laski rabarbaru
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki wody
+ 3 truskawki pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
SPÓD:
Ciasteczka zmielić w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy. Schłodzić w lodówce.
RABARBAR:
Rabarbar przyciąć na długość odpowiadającą szerokości formy i obrać ze skórki. Cukier i wodę umieścić na patelni, a kiedy połączą się i cukier rozpuści, włożyć rabarbar. Dusić kilka minut aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Ostudzić.
KREM:
Śmietankę ubić na sztywno, mascarpone wymieszać z cukrem i ziarenkami z 1 laski wanilii. Do serka dodać ubitą kremówkę, połączyć.
SKŁADANIE:
Na schłodzony spód wyłożyć krem waniliowy, na nim ułożyć, jeden obok drugiego rabarbar. Na nim ułożyć truskawkowe plasterki. Całość dobrze schłodzić w lodówce.
Właśnie wczoraj robiłam tartę i chyba właśnie znalazłam swój wymarzony przepiśnik. Będę wpadać częściej i na pewno korzystać bo uwielbiam piec ciasta, pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńWitam w klubie ciastolubców :)
UsuńAle pyszności, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, dla Ciebie zawsze mam kawałek! :)
UsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis. Uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie :)
Usuńmój Tato co i rusz "wciska" mi świeże łodyżki rabarbaru, muszę chyba od Ciebie "odpisać" i spróbować czegoś, co wygląda tak pięknie i smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo wyszło smacznie. Rabarbar po skarmelizowaniu jest słodko - kwaśny i przepyszny :)
Usuń