Składniki:
(na keksówkę 35 x 11cm)
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka
- 1/4 szklanki ekstraktu miętowego
- 1/4 szklanki wody
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 100g siekanych migdałów
- duży pęczek mięty
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Listki mięty oderwać od gałązek, umieścić w kielichu blendera, dolać wodę i ekstrakt, zblendować na w miarę jednolitą masę.
Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać mąkę, śmietanę, olej, sodę, miętową mieszankę, wiórki i zmiksować. Pod koniec ubić pianę z białek i razem z migdałami, sokiem i skórką z cytryny wmieszać delikatnie do ciasta.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200' C około 40 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
O, nigdy wcześniej nie słyszałam o takim połączeniu, a muszę przyznać że brzmi bardzo ciekawie ^-^ Mięta kojarzy mi się z orzeźwieniem, więc ciasto byłoby chyba idealne na ciepłe, letnie dni :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Na Mojego Bloga Sakurakotoo
Ciasto ma bardzo ciekawy smak, a połączenie z migdałami jest idealne :)
Usuń