- 330ml śmietanki kremówki
- 400g czekolady - pół na pół gorzka z mleczną*
- 250g mascarpone (w temperaturze pokojowej, u mnie Mlekoma)
Przygotowanie:
Śmietankę umieścić w garnku, zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę, mieszać rózgą do połączenia składników. Odstawić do ostudzenia, kiedy będzie zimny, wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Na drugi dzień krem zmiksować na wysokich obrotach miksera aż będzie dobrze napowietrzony i puszysty. Dodawać po łyżce serek mascarpone, miksować do połączenia składników. Przekładać tak przygotowanym kremem torty, ciasta czy użyć do gofrów.
* jeśli zamiast klasycznej, gorzkiej czekolady wykorzystamy czekoladę smakową, np. pomarańczową, malinową, wiśniową to otrzymamy krem o delikatnym posmaku. Moim faworytem jest gorzka czekolada z pomarańczą, krem jest wtedy naprawdę pyszny.
UWAGA! Nie mówię tu o czekoladzie nadziewanej, a aromatyzowanej.
Przepis wart zapamiętania:)
OdpowiedzUsuńTo mój numer jeden wśród kremów :) A można też zrobić wersję z białą czekoladą :)
UsuńDziękuję za wspaniały przepis! Super, że można go mrozić - zawsze to jakieś ułatwienie, bo można zrobić więcej i mieć na "zaś" :) pozdrawiam cieplutko!!
OdpowiedzUsuńDla mnie to też duże ułatwienie. Najlepiej rozmrażać go w lodówce przez całą noc. A smak po mrożeniu jest nawet lepszy :)
Usuń