Składniki:
(na tortownicę 21cm)
SPÓD:
- 150g kakaowych herbatników
- 70g rozpuszczonego masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
MASA SEROWA:
- 1 kg sera (u mnie moje ulubione Emilki)
- 250g mascarpone (od Mlekomy)
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka kaszy manny (suchej)
- 3 łyżki suchego maku
Przygotowanie:
SPÓD:
Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
MASA SEROWA:
W misce umieścić ser, mascarpone, cukier i jajka. Zmiksować aż składniki porządnie się połączą. Następnie dodać mak, budyń, orzechy i kaszę mannę. Wymieszać ponownie.
Masę wylać na przygotowany spód, piec w 160'C około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Gotowy można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez polewy.
Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego!:))
Dziękuję! Bo to dziś :)
UsuńBardzo fajny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńWedług mojej rodziny był za mało słodki - dla mnie najlepszy na świecie :)
UsuńBardzo fajny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na sernik :)
OdpowiedzUsuńWykombinowałam takie cudo ;)
UsuńPoezja 😍😍😍 mak i orzechy najlepszy na świecie duet
OdpowiedzUsuńTeraz już to wiem :)
Usuń