Składniki:
- 200g mąki ryżowej
- 4 żółtka
- 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka ekstraktu lawendowego lub 1 łyżka utartych, suszonych kwiatów lawendy
Przygotowanie:
Mąkę umieścić w misce, dodać żółtka, ksylitol, olej. Wymieszać łyżką. Następnie dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszkiem do pieczenia i ekstrakt lawendowy, połączyć najpierw łyżką, a później krótko dłońmi lub robotem.
Z ciasta odrywać kawałki, formować kuleczki (zwilżonymi wodą dłońmi), leciutko spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce.
Gotowe można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, polewą, kajmakiem.
Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://fashionelja.pl
Są godne polecenia :) Leciutkie i kruche :)
Usuń