Składniki:
- 2 jajka
- 550g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 200ml letniego mleka
- 100g masła (rozpuścić)
- szczypta soli
- 3/4 puszki masy makowej
- lukier do polania (cukier puder + odrobina wody)
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wykruszyć drożdże, posypać 2 łyżkami cukru, zalać kilkoma łyżkami mleka i w tym dołeczku wymieszać z odrobiną mąki do konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie doleć resztę mleka, dosypać cukier, sól i zacząć wyrabiać dolewając pod koniec rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto zarobić, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, każde koło podzielić na 8 części (trójkątów). Na każdą część położyć po łyżeczce - półtorej masy makowej i zwijać od szerszego końca w rogaliki.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce.
Zimne rogaliki polać lukrem.
od razu wciągnęłabym kilka!
OdpowiedzUsuńOj, pyszne były!
Usuńtakich rogalików z makiem jeszcze nie jadłam, głównie z jakąś konfiturą. ;) ale z racji tego, że za makiem przepadam znacznie bardziej, to chyba następne właśnie zrobię takie. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
http://poprostumadusia.blogspot.com/
Koniecznie napisz, jak wyszły!
Usuńprzepięknie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Jestem beztalenciem manualnym, więc duma mnie rozpiera! :)
UsuńBardzo smakowite rogaliki. Zabieram kilka do kawy;)
OdpowiedzUsuńZabieraj kochana! Pyszne wyszły, idealne do kawki :)
Usuń