Składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 100g twarogu mielonego
- 150g masła
- 1/3 szklanki cukru
NADZIENIE:
- 250g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 białko
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
CIASTO:
Składniki ciasta umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść szybko w elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą, schłodzić około 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić na 4 części.
NADZIENIE:
Orzechy zmielić w blenderze, przełożyć do niewielkiego rondelka, dodać śmietankę, cukier, sok z cytryny i gotować 10 minut często mieszając. Odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej masy dodać miód, cynamon i białko - dokładnie wymieszać i postawić na ogniu, Gotować około 2 minuty.
Ciasto rozwałkować, wyciąć koło, każde koło podzielić na 8 części i układać po 1 łyżeczce farszu w szerszej części, zwijać w rogaliki.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Skorzystam, bo też mnie zasypano orzechami:) wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńU mnie też wysyp :P Ale orzechy uwielbiam, taką plagę mogę mieć co roku :)
UsuńWyglądają niezwykle smakowicie. Niestety nie mam ręki do ciast. Ale zjeść chętni bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie :)
UsuńMmm pyszotka! :)
OdpowiedzUsuńDobrej Nocy!
http://fridayp.blogspot.com/
Dzień dobry! Chętnie Cię odwiedzam :)
Usuń