wtorek, 30 czerwca 2015

Chleb pszenno - żytni razowy na drożdżach

Wielki powrót bloga z moim pieczeniem zaczynam nietypowo, bo przepisem na pyszny, domowy chlebek. Dla mnie to strzał w dziesiątkę. Bardzo długo zachowuje świeżość, z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem. Pysznie smakuje z białym twarogiem i miodem. Śniadanie idealne!







Składniki:


  • 200g mąki pszennej razowej
  • 200g mąki żytniej razowej
  • 100g mąki pszennej chlebowej
  • 30g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • dowolne ziarna: słonecznik, dynia, czarnuszka, siemię lniane.


Przygotowanie:


Drożdże pokruszyć do dużej miski, zalać wodą. Dodać sól i cukier, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Do miski z roztworem drożdżowym przesiać wszystkie rodzaje mąk, dosypać ziarna. Za pomocą robota z końcówką do wyrabiania zagnieść elastyczne, odchodzące od ścianek miski ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce na 1h.
Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki (u mnie mała, silikonowa) i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 30-40 minut, aż zacznie odstawać od brzegów foremki a po uderzeniu od spodu bochenka będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.






2 komentarze:

  1. nie mam szczęscia do chlebków, chyba to wina piekarnika ;-(
    Twoj wygląda smakowicie aż chce się zjeść z masełkiem;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najchętniej jadłam go właśnie z twarogiem i miodem. Ale z masełkiem, na ciepło... Mniam! Teraz też mam problem z pieczeniem chleba, też z powodu piekarnika, no nie słucha się mnie wcale!

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń