Składniki:
- 1 standardowe opakowanie serka wiejskiego lekkiego
- 2 łyżki mąki razowej (może być bezglutenowa)
- 1 jajko
- 1 łyżka ksylitolu/ cukru
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
+ domowa konfitura lub dżem niskosłodzony
Przygotowanie:
Serek wiejski przełożyć do miseczki (razem z płynem), dodać mąkę, jajko, ksylitol, sól i proszek. Dokładnie wymieszać łyżką.
Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno nagrzać, nakładać po łyżce ciasta, smażyć do zrumienienia. Przewrócić na drugą stronę i również smażyć na złoto. Trwa to bardzo szybko.
Gotowe podawać z dżemem lub same.
Pyszne. Uwielbiam takie placki :-)
OdpowiedzUsuńMnie zaskoczyły, bo nie spodziewałam się takich puchaczy :)
Usuńnie wyszly, przypaly sie ;/
OdpowiedzUsuńOooo... Szkoda!
UsuńMi tez.. wywalilam do sedesu..
UsuńBardzo mi przykro, że nie wyszły. Ale żeby tak od razu do sedesu?
UsuńStandardowe opakowanie to 150g czy 200g?
OdpowiedzUsuń150g.
UsuńBardzo smaczne! Zrobiłam z mąką jaglaną. Wejdą na stałe do moich śniadaniowych pozycji :)
OdpowiedzUsuńPycha, smaczne..polecam
OdpowiedzUsuń