czwartek, 31 marca 2016

Fit placuszki z serka wiejskiego

Dziś polecam przepyszne placuszki z serka wiejskiego, idealne na lekkie śniadanie, przekąskę, kolację. Delikatne, biszkoptowe wręcz, znikają z talerza niezwykle szybko :) Szczególnie zasmakowały mojej uroczej trzylatce, na którą muszę bardzo uważać z powodu alergii pokarmowej. Polecam wszystkim będącym na diecie i wszystkim tym, którzy lubią nowości. Smakowite z domowym dżemem, konfiturką, jogurtem lub same, saute :)




Składniki:
  • 1 standardowe opakowanie serka wiejskiego lekkiego
  • 2 łyżki mąki razowej (może być bezglutenowa)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ksylitolu/ cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia 

+ domowa konfitura lub dżem niskosłodzony

Przygotowanie:

Serek wiejski przełożyć do miseczki (razem z płynem), dodać mąkę, jajko, ksylitol, sól i proszek. Dokładnie wymieszać łyżką. 
Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno nagrzać, nakładać po łyżce ciasta, smażyć do zrumienienia. Przewrócić na drugą stronę i również smażyć na złoto. Trwa to bardzo szybko.
Gotowe podawać z dżemem lub same. 


9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Mnie zaskoczyły, bo nie spodziewałam się takich puchaczy :)

      Usuń
  2. nie wyszly, przypaly sie ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tez.. wywalilam do sedesu..

      Usuń
    2. Bardzo mi przykro, że nie wyszły. Ale żeby tak od razu do sedesu?

      Usuń
  3. Standardowe opakowanie to 150g czy 200g?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne! Zrobiłam z mąką jaglaną. Wejdą na stałe do moich śniadaniowych pozycji :)

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń