Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka (lub jedna szklanka mleka + jedna szklanka wody)
- 3 łyżki ksylitolu/ miodu/ cukru (lub więcej/ mniej - do smaku)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao + 2 łyżki do obtoczenia
- 1/2 szklanki orzechów (u mnie z braku laskowych - włoskie, ale laskowe byłyby idealne)
- odrobinka aromatu orzechów włoskich (lub laskowych), dostępne TU
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną umieścić na sicie i bardzo dokładnie wypłukać pod gorącą wodą, aż woda będzie zupełnie czysta (w ten sposób pozbywamy się goryczki z kaszy). Kaszę przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę kakao i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć przykrywką i "doparować" przez kilka minut. Do ciepłej kaszy dodać olej kokosowy, ksylitol, posiekane orzechy i aromat, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Jeszcze ciepłą masę formować w kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w pozostałym kakao. Można schłodzić, wtedy będą stabilniejsze, jednak mi najbardziej smakują jeszcze lekko letnie.
Gratuluje świetnego bloga.
OdpowiedzUsuńChętnie podejmę z Tobą współpracę.
Proszę o kontakt na maila:
info@paywin.pl
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszły świetnie :) Dla urozmaicenia dodałam banana i na koniec kulki obtaczalam w wiorkach kokosowych wymieszanych z kakaem. Są po prostu genialne!
OdpowiedzUsuń