Przepis zaczerpnęłam od Kasi z bloga Gotuję, bo lubię, po lekkich modyfikacjach.
Składniki:
(na 12 sporych bułek)
- 730g mąki pszennej typ 450 + trochę do podsypania
- 16g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 250ml mleka
- 250ml wody
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z drożdżami, cukrem i solą do dużej miski. Dolać mleko z wodą (letnie) do suchych składników, dolać olej. Zarobić przez około 6 - 8 minut (najlepiej robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub robotem planetarnym) dość rzadkie ciasto - nie będzie odchodzić od ścianek. Posypać z wierzchu lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na omączoną stolnicę, zarobić, podzielić na 12 części, każdą z nich uformować w bułeczkę (zwijając brzegi do środka). Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 30 minut.
Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180'C około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz