Dziś polecam przepyszne placuszki z serka wiejskiego, idealne na lekkie śniadanie, przekąskę, kolację. Delikatne, biszkoptowe wręcz, znikają z talerza niezwykle szybko :) Szczególnie zasmakowały mojej uroczej trzylatce, na którą muszę bardzo uważać z powodu alergii pokarmowej. Polecam wszystkim będącym na diecie i wszystkim tym, którzy lubią nowości. Smakowite z domowym dżemem, konfiturką, jogurtem lub same, saute :)
Składniki:
+ domowa konfitura lub dżem niskosłodzony
Przygotowanie:
Serek wiejski przełożyć do miseczki (razem z płynem), dodać mąkę, jajko, ksylitol, sól i proszek. Dokładnie wymieszać łyżką.
Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno nagrzać, nakładać po łyżce ciasta, smażyć do zrumienienia. Przewrócić na drugą stronę i również smażyć na złoto. Trwa to bardzo szybko.
Gotowe podawać z dżemem lub same.
10
Składniki:
- 1 standardowe opakowanie serka wiejskiego lekkiego
- 2 łyżki mąki razowej (może być bezglutenowa)
- 1 jajko
- 1 łyżka ksylitolu/ cukru
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
+ domowa konfitura lub dżem niskosłodzony
Przygotowanie:
Serek wiejski przełożyć do miseczki (razem z płynem), dodać mąkę, jajko, ksylitol, sól i proszek. Dokładnie wymieszać łyżką.
Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno nagrzać, nakładać po łyżce ciasta, smażyć do zrumienienia. Przewrócić na drugą stronę i również smażyć na złoto. Trwa to bardzo szybko.
Gotowe podawać z dżemem lub same.