czwartek, 7 stycznia 2016

Ciasteczka kukurydziane

Za oknem biało. Nie jestem miłośniczką zimy, śniegu i minusowych temperatur, więc zimowe miesiące najchętniej bym przespała. Przy moich wiecznie lodowatych stopach i dłoniach chłody to prawdziwa udręka. Brrrr!
Jednak takie słoneczne ciasteczka skutecznie poprawiają mi humor. W pięknym kolorze, kruchutkie, delikatne. Z kubkiem kakao - idealne!

Kochani, teraz małe ogłoszenie! 
Ponieważ staram się ograniczać słodycze, na blogu będzie pojawiało się mniej ciast i deserów, a więcej wytrawnych dań typu obiadowego, przekąsek, pewnie z czasem będę wrzucać jakieś lekkie dania. Broniłam się rękami i nogami przez mianą profilu bloga, jednak uznałam, że czas najwyższy pokazać Wam, że jemy nie tylko słodkie potrawy, a mnie zdarza się gotować, a nie tylko piec! :)



Składniki:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej (lub pół na pół z pszenną 450)
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej dla dzieci (suchej)
  • 120g masła
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Masło wysiekać z mąką (lub mąkami), proszkiem do pieczenia i cukrem. Dosypać kaszkę, dodać żółtka, białko, ekstrakt, zagnieść ciasto - jeśli będzie robione na samej mące kukurydzianej, będzie dość klejące, należy mocno podsypywać je w trakcie wyrabiania.

Ciasto schłodzić w lodówce około 30 minut, następnie odrywać po kawałku, formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C około 15 - 20 minut, do zezłocenia.




4 komentarze:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń