środa, 3 sierpnia 2016

Jagodowe galette

Sezon jagodowy kończy się wielkimi krokami. W tym roku wykorzystałam go w bardzo małym stopniu, ponieważ zaczęłam pracę i dopiero uczę się godzić rolę pracownika, mamy, żony, blogerki... Na moje pasje i przyjemności zostaje mi niewiele czasu (cóż, wolę się wyspać ;) ), więc ostatnio w domu piekę i gotuję  niewiele lub na szybko. Takim szybkim sposobem na deser są tarty rustykalne, a kiedy nadziejemy je jagodami, to staje się to deserem idealnym :) Spróbujcie również z dodatkiem innych owocków, malin, porzeczek, śliwek. W każdej wersji smakuje pysznie :)


Składniki:

CIASTO:
  • 240g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 100g cukru pudru

DODATKOWO:
  • szklanka jagód
  • kilka łyżek mielonych migdałów
  • cukier puder


Przygotowanie:

CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść szybko, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie zrobić wałek, podzielić na 6 równych części, rozwałkować każdą na okrąg o dość nieregularnych brzegach. Na środek każdego okręgu wyłożyć po łyżce mielonych migdałów, następnie wyłożyć po 2-3 łyżki jagód - należy pozostawić 2-3 cm wolnego brzegu z każdej strony. Brzegi zawinąć do środka zakładając na jagody.

Piec w 180'C przez około 15-20 minut, aż tarty się zezłocą. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

2 komentarze:

  1. takie proste w przygotowaniu a efekt taki pyszny! wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda? Takie szybkie niby - jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń