niedziela, 7 sierpnia 2016

Torcikowe ciasto z owocami

Naprawdę coraz rzadziej piekę. Zaczyna mnie to trochę przerażać, bo przecież pieczenie to moja pasja, kocham to. Niestety, doba nie jest z gumy, a kiedy wracam po 20 lub 22 z pracy, to zwyczajnie nie mam już siły. Czasem jednak zdarza się dzień wolny, a wtedy jest tyle innych zajęć, że znów, pieczenie schodzi na dalszy plan. Ale nie zawsze. Na swoje małe przyjemności trzeba znaleźć czas, choć odrobinkę. Tym razem wyczarowałam torcikowe ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :)


Składniki:
(na tortownicę 24cm)


BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

KREM:
  • 1 litr śmietanki kremówki 36%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki  żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku
  • po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki

PONCZ:
  • 3/4 szklanki gorącej wody 
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny

POLEWA:

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka mleka
  • siekane migdały do posypania


Przygotowanie:

BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać obie mąki, zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm z wyłożonym papierem do pieczenia jedynie snem. Piec w 180'C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty.

KREM:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać mascarpone (powinno mieć temperaturę pokojową) oraz ostudzoną, płynną żelatynę. Zmiksować.

PONCZ:
Wszystkie składniki wymieszać. Smak ponczu powinien być słodko - kwaśny z przewagą kwaśnego.

POLEWA:
W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem, przestudzić.

SKŁADANIE:

Na paterze ułożyć jeden blat, nasączyć ponczem. Wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć na kremie brzoskwinie, lekko docisnąć. Przykryć drugim blatem, postąpić z nim podobnie, a na kremie ułożyć jagody. Na ostatnim biszkopcie (naponczowanym) delikatnie rozsmarować czekoladę i posypać migdałami. Całość schłodzić w lodówce.




2 komentarze:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń