niedziela, 29 listopada 2015

Baklava

Baklava marzyła mi się od bardzo, bardzo dawna. Ale zawsze miałam problem z kupnem ciasta filo. Ostatnio, zupełnie przypadkiem, natknęłam się na to ciasto w nowo otwartym hipermarkecie w moim mieście, w bardzo przyzwoitej cenie. Orzechów też mam pod dostatkiem, więc nic już nie stało na przeszkodzie, żeby sobie zdrowo dosłodzić! 



Składniki:
(na blaszkę 20x20cm)
  • 300g ciasta filo 
  • 150g masła
  • 300g orzechów włoskich
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

SYROP:

  • 100g cukru
  • 100ml wody
  • skórka i sok z 1 cytryny


Przygotowanie:

Masło rozpuścić. Blaszkę dokładnie wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (najlepiej z włosia, nie silikonowego).
Ciasto odpakować, rozłożyć na płasko, przeciąć na pół. Od razu zakryć czystą, wilgotną ściereczką, bo błyskawicznie się zsychają. 
Orzechy zmielić, ale nie całkowicie, dodać cukier i cynamon, wymieszać.

Na desce ułożyć jeden płat ciasta, posmarować hojnie masłem, przełożyć do blaszki posmarowaną częścią do dołu, posmarować również wierzch. Taki sam zabieg przeprowadzić na następnych 7 płatach, układając jeden na drugim. Wyłożyć 1/3 orzechów, przykryć dwoma warstwami posmarowanego masłem ciasta, wyłożyć kolejną porcję orzechów, znów 2 warstwy ciasta, następne orzechy i ciasto - tym razem 8 warstw. Wierzch bardzo mocno posmarować masłem.
Gotową baklavę pociąć ostrym nożem w romby, przecinając do samego końca.

Piec w 180'C około 20-30 minut, do zezłocenia.

SYROP:
Składniki umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut do otrzymania syropu. 
Gotowym syropem polać baklavę wyjętą z piekarnika, wystudzić.






 

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) jadłem kiedyś baklave w amricie, ale tam była za słodka dla mnie :) Zapraszam również do mnie :) http://programistapogodzinach.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodka jest jak diabli! Powiadają, że po jednym kawałku ma się dosyć słodkiego na tydzień ;)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń