Składniki:
(na 6-8 serniczków)
- 250g serka sernikowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kremówki
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 szklanka puree z upieczonej dyni*
- 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ser umieścić w misce, dodać cukier, jajko, mannę, śmietanę i mielone orzechy - zmiksować do połączenia się składników.
Do puree dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Połączyć z masą serową.
Przełożyć do formy na muffinki wyłożone podwójnie papilotkami. Upiec w 170'C przez 30 minut.
* aby zrobić puree z dyni, należy dynię pokroić ze skórą na kawałki, usunąć pestki, dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 40 minut. Przestudzić dynię, wydrążyć łyżką, miąższ zmiksować blenderem.
Ja uwielbiam dynie !
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że też w końcu ją polubię :)
Usuń