czwartek, 5 listopada 2015

Miniserniczki z dynią

Nie jestem wielką miłośniczką dyni. Wiem, że jest warzywem uniwersalnym, że można z niej zrobić mnóstwo rzeczy, ale jakoś nigdy to nie była moja bajka. Kiedyś nawet sadziłyśmy z Mamą dynie w ogródku, ale od kiedy wyrosły nam tak, że trzeba było przewozić je ciężkim sprzętem, odpuściłyśmy sobie. W zeszłym roku ponowiłam próbę zasadzenia dyni, jednak wybrałam odmianę, która mi nie posmakowała i to był definitywny koniec dyniowania. Niemniej jednak, próbuję przekonać się do jej smaku, robiąc moje ulubione dania z jej udziałem. Tym razem padło na serniczki. I powiem szczerze, że w połączeniu z korzennymi przyprawami, dynia tu pasuje idealnie :)



Składniki:
(na 6-8 serniczków)
  • 250g serka sernikowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 szklanka puree z upieczonej dyni*
  • 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ser umieścić w misce, dodać cukier, jajko, mannę, śmietanę i mielone orzechy - zmiksować do połączenia się składników.
Do puree dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Połączyć z masą serową. 
Przełożyć do formy na muffinki wyłożone podwójnie papilotkami. Upiec w 170'C przez 30 minut.

* aby zrobić puree z dyni, należy dynię pokroić ze skórą na kawałki, usunąć pestki, dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 40 minut. Przestudzić dynię, wydrążyć łyżką, miąższ zmiksować blenderem.




2 komentarze:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń