Składniki:
(na blaszkę 24x32cm)
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 duże budynie czekoladowe (proszek)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
- 3 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 400g chałwy sezamowej waniliowej
- 200g miękkiego masła
DODATKOWO:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki mango - marakuja + 3 szklanki wrzątku
- 50g czekolady do posypania
Przygotowanie:
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić dokładnie, dosypać powoli cukier utrwalając pianę. Następnie dodać po jednym żółtku i dokładnie zmiksować na wysokich obrotach. Przesiać proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia, wlać ekstrakt i wymieszać wszystko łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 160'C przez około 30 minut.
Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.
MASA:
2 szklanki mleka z cukrem zagotować, w pozostałej szklance rozmieszać proszek budyniowy, do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, zagotować. Budyń ostudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować.
We wrzątku rozpuścić galaretki, wystudzić. Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące.
SKŁADANIE:
Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego 2/3 kremu. Polać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie przykryć drugim plackiem, znów nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą.
Całość schłodzić w lodówce.
Pyszne warstewki,w każdej cudowne smaki :)
OdpowiedzUsuńCałość bardzo fajnie się dopełnia :) Polecam ten biszkopt, praktycznie nie wymaga nasączania, jest wilgotny i pyszny :)
UsuńJak słyszę "chałwa", myślę "pyszne". I tak też jest w tym przypadku. Ciekawa jestem jak smakuje z tymi brzoskwiniami, bo to chyba niecodzienne połączenie, a takie właśnie lubię. Całość wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńFajne jest to połączenie - orzeźwiające brzoskwinie w galaretce przyjemnie równoważą słodycz i, bądź, co bądź, mdlący smak chałwy.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChyba częściej zdarza Ci się pomijać autorów przepisów.
OdpowiedzUsuń