Składniki:
(na blaszkę 20 x 20cm)
BISZKOPT:
- 200g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
KREM:
- 1/2 l mleka
- 6 łyżek kasy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 200g masła
- 300g wiórków kokosowych
POLEWA:
- 300g czekolady (u mnie z orzechami)
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
BISZKOPT:
Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt, delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 45 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.
UWAGA! Ciasto jest bardzo, bardzo łamliwe i delikatne. Należy przecinać uważnie i być ostrożnym przy przenoszeniu.
KREM:
Mleko zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka dosypać kaszę mannę, mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Dodać masło, doprowadzić do rozpuszczenia, stale mieszając. Dosypać wiórki, zdjąć z ognia i wymieszać dokładnie. Gorący krem wyłożyć na jeden placek ciasta, przykryć drugim.
POLEWA:
W garnuszku umieścić czekoladę, masło i mleko, rozpuścić. Polać ciasto, schłodzić w lodówce.
ale pysznie wygląda, niedługo świeta na pewno przepis wykorzystam, mniam
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo! Chociaż ja na święta mam inne typy ;)
UsuńPrezentuje się przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
puszczykowsky.pl
Bardzo dziękuję :)
Usuń