Składniki:
(na dwie blachy ciasteczek)
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 opakowanie przyprawy do piernika*
- 1/2 szklanki miodu
- 100g masła
- 3 łyżki oleju
- sól
- cukier puder do posypania
* moja przyprawa do piernika była dość słaba, więc utarłam dodatkowo w moździerzu 5 goździków z 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczką kakao
Przygotowanie:
Masło, cukier i miód umieścić w niewielkim rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Ostudzić.
Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajko, olej i mieszaninę miodową. Połączyć mikserem składniki, zarobić. Odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z lekkimi odstępami. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce, zimne posypać cukrem pudrem.
Cudnie wyglądają. Oj chyba je upiekę.
OdpowiedzUsuńTo takie pierniczki na szybko, bez leżakowania :) Idealne dla niecierpliwych łasuchów :)
Usuń