wtorek, 5 stycznia 2016

Chlebek bananowy

Witajcie Kochani! Bardzo dawno mnie nie było, nie pojawiałam się ani tutaj, ani na fejsbukowym fanpejdżu. Niestety dopadły mnie choróbska, najpierw paskudne zatrucie, a później zapalenie oskrzeli. Później moja córeczka się rozchorowała, a kiedy jej zrobiło się troszkę lepiej, dopadło i męża. Tak więc od miesiąca mamy szpital w domu, a przecież w międzyczasie były święta! Jako przykładna gospodyni, musiałam zwlec się z łóżka i naszykować wigilijną kolację dla prawie 20 osób, a wcześniej posprzątać pokaźnych rozmiarów dom. Całe szczęście, jestem urodzoną planistką, więc miałam zrobioną szczegółową listę z zadaniami i konkretnymi datami, więc porządki i gotowanie ogarnęłam bez problemu. 
Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie. 


Składniki:
(na małą keksówkę)
  • 130g masła
  • 3 banany
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml mleka
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Banany obrać ze skórki, zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Do masy bananowej  dodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.





4 komentarze:

  1. Wygląda cudownie, zmotywowałaś mnie do tego aby upiec coś pysznego dla mojego męża :)

    Oj chyba często będę tu zaglądać przez cudowne zdjęcia i przepisy :)

    pozdrawiam
    Hania (hania.com.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A prościzna straszna - jak muffinki :) Polecam, szczególnie w formie tostów :)

      Usuń
  2. Wygląda super prosto, coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów, takie ciemne, przejrzałe też się nadadzą :)

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń