Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie.
Składniki:
(na małą keksówkę)
- 130g masła
- 3 banany
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250g mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100ml mleka
- szczypta cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Banany obrać ze skórki, zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Do masy bananowej dodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Wygląda cudownie, zmotywowałaś mnie do tego aby upiec coś pysznego dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńOj chyba często będę tu zaglądać przez cudowne zdjęcia i przepisy :)
pozdrawiam
Hania (hania.com.pl)
A prościzna straszna - jak muffinki :) Polecam, szczególnie w formie tostów :)
UsuńWygląda super prosto, coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńIdealny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów, takie ciemne, przejrzałe też się nadadzą :)
OdpowiedzUsuń