środa, 20 lipca 2016

Brownie czekoladowe

Marzyło mi się od dawna takie tradycyjne, pyszne, mocno czekoladowe brownie. Najlepiej z malinami. I ostatnio doceniłam się sama za cały trud pracy i zrobiłam sobie takie słodkie cudeńko. Smakowało wybornie :) Wiem, że to potężna bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :)


Składniki:
(na blaszkę 23x23cm)
  • 400g czekolady (u mnie 2 gorzkie, mleczna i z orzechami)
  • 100g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 200g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka soku malinowego lub malinowej konfitury
  • świeże maliny i cukier puder do dekoracji


Przygotowanie:

Masło rozpuścić z czekoladami, przestudzić. Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, zmiksować na wysokich obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, ponownie zmiksować. Wmieszać również sok lub konfiturę - sok bardziej dokładnie, konfiturę mniej. 
Wylać na blaszkę o wymiarach 23x23cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec 30-35 minut. Ciasto ma być trochę klejące i zakalcowate, ale w tym cały jego urok.
Udekorować świeżymi malinami i cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Ale zrobilam sie glodna! Wyglada przepysznie, co najsmieszniejsze - nie lubie czekoladowych ciast. A to naprawde swietnie wyglada. Biore przepis i zrobie ciacho dla siebie i chlopaka. Tak wiec dxiekuje za przepis i sle buziaki!

    http://caiawichowska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Testuj i koniecznie daj znać jak Wam smakowało :)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń