Składniki:
(na średnicę 20cm)
BLATY:
- 3x po 2 białka jajek M
- 3x po 100g cukru drobnego kryształu
- sól
KREM:
- 400ml kremówki
- 250g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 opakowania śmietan - fixu (ewentualnie)
- owoce - borówki, maliny, czereśnie
Przygotowanie:
BLATY:
Białka ubić na sztywną pianę - musi być lśniąca i puszysta. Dodawać po łyżce cukier, ubijać, aż się rozpuści. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć równą warstwę (np. w formie różyczek - jedna przy drugiej) w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 100'C około 70-80 minut. Beza powinna być chrupiąca. Delikatnie oddzielić bezę od boków tortownicy, odkleić papier. Tak samo postąpić w dwóch pozostałych przypadkach blatów.
KREM:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier o fix, ubijać do pożądanej gęstości. Wyłożyć w równych warstwach na placki na każdej układając owoce (u mnie wyglądało to następująco: blat- śmietana+ maliny, blat - śmietana+ borówki, pokruszony blat i czereśnie). Schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz