Składniki:
CIASTO:
- 500g mąki pszennej
- 200g masła
- 200g cukru pudru
- 4 żółtka
- łyżka śmietany 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
- szczypta soli
KREM:
- 400ml kremowego, gęstego jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
+ owoce
+ odrobina cukru pudru
Przygotowanie:
CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie elastyczne ciasto. Włożyć je do woreczka lub owinąć folią spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować, wycinać kółka i wylepiać nimi klasyczne, aluminiowe foremki na babeczki. Nakłuć każdy spód w kilku miejscach i piec w 180'C 10 - 15 minut. Gotowe spody wystudzić.
UWAGA: To ciasto kruche jest uniwersalne - używam właśnie do babeczek, do ciasteczek, spodów do serników, szarlotki.
KREM:
jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem. Nakładać po łyżce - dwie do każdej babeczki.
Całość ozdobić owocami i oprószyć cukrem pudrem.
wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńZapraszam do MNIE
Polecam :)
Usuń