piątek, 1 lipca 2016

Kruche babeczki z kremem i owocami

Kruche babeczki to takie proste, w miarę szybkie przegryzacze, które można przygotować sporo wcześniej i nawet ewentualnie zamrozić. Można je napełniać różnymi farszami, kajmakiem, kremem, bitą śmietaną... Owocowy dodatek podkręca smak i sprawia, że nawet najmłodsi chętnie sięgną po takie babki :)


Składniki:

CIASTO:
  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
  • szczypta soli

KREM:
  • 400ml kremowego, gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

+ owoce
+ odrobina cukru pudru


Przygotowanie:

CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie elastyczne ciasto. Włożyć je do woreczka lub owinąć folią spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować, wycinać kółka i wylepiać nimi klasyczne, aluminiowe foremki na babeczki. Nakłuć każdy spód w kilku miejscach i piec w 180'C 10 - 15 minut. Gotowe spody wystudzić.

UWAGA: To ciasto kruche jest uniwersalne - używam właśnie do babeczek, do ciasteczek, spodów do serników, szarlotki.

KREM:
jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem. Nakładać po łyżce - dwie do każdej babeczki. 
Całość ozdobić owocami i oprószyć cukrem pudrem. 



 

2 komentarze:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń