Leniwych nie jadłam całe wieki. Ostatni raz robiła mi je Mama, która uwielbiała biały ser i takie szybkie potrawy :) A leniwce są naprawdę ekspresowe, przygotowanie razem z gotowaniem to góra 15 minut i możemy zajadać takie małe, twarogowe pyszności :) Przypomniałam sobie o nich dzięki mojej pracy w Antonówce i od teraz na stałe zagoszczą w naszym menu.
Składniki:
Przygotowanie:
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąki i cukier, wymieszać najpierw łyżką, a następnie przełożyć na stolnicę i zarobić rękami. Podzielić na dwie części, uformować wałki, pociąć ukośnie, jak kopytka.
Gotować partiami w osolonym wrzątku, po 2 minuty od wypłynięcia.
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć na rumiano. Polać gotowe kluseczki i od razu podawać.
2
Składniki:
- 500g twarogu
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąki i cukier, wymieszać najpierw łyżką, a następnie przełożyć na stolnicę i zarobić rękami. Podzielić na dwie części, uformować wałki, pociąć ukośnie, jak kopytka.
Gotować partiami w osolonym wrzątku, po 2 minuty od wypłynięcia.
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć na rumiano. Polać gotowe kluseczki i od razu podawać.