środa, 27 lipca 2016

Leniwe pierogi

Leniwych nie jadłam całe wieki. Ostatni raz robiła mi je Mama, która uwielbiała biały ser i takie szybkie potrawy :) A leniwce są naprawdę ekspresowe, przygotowanie razem z gotowaniem to góra 15 minut i możemy zajadać takie małe, twarogowe pyszności :) Przypomniałam sobie o nich dzięki mojej pracy w Antonówce i od teraz na stałe zagoszczą w naszym menu.


Składniki:
  • 500g twarogu
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:

Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąki i cukier, wymieszać najpierw łyżką, a następnie przełożyć na stolnicę i zarobić rękami. Podzielić na dwie części, uformować wałki, pociąć ukośnie, jak kopytka. 
Gotować partiami w osolonym wrzątku, po 2 minuty od wypłynięcia. 
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć na rumiano. Polać gotowe kluseczki i od razu podawać.


 

2 komentarze:

  1. Pyszne! Ja do leniwych dodaję jeszcze trochę zmielonych ugotowanych ziemniaków (jak na kopytka):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam takie, są bardziej stabilne, ale ja lubię mocny smak twarogu :)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń