Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
KREM:
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 duży (400ml) jogurt grecki
- 0,5 litra śmietany kremówki 30 %
- 2 galaretki cytrynowe
- 6 łyżek cukru pudru
PONCZ:
- 1/2 szklanki wrzątku
- sok z 1 dużej cytryny
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wiórki
zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu.
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z
lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
Połączyć
z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa
jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na
biszkopt.
Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części z tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Naponczować dokładnie. Na spód ciasta rozlać większość masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4 do posmarowania wierzchu. Przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym, naponczować, smarować górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawić na parę godzin, by dobrze stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz