niedziela, 9 sierpnia 2015

Domowe ekstrakty

Uwielbiam domowej roboty dodatki do ciast i deserów. Dlatego zajęłam się produkcją ekstraktów. Mają obłędny zapach i podkręcą każdy wypiek, dodając mu aromatu i smaku. Jak do tej pory zrobiłam ekstrakt waniliowy, cytrynowy i miętowy, w planie mam jeszcze lawendowy, różany, pomarańczowy i limonkowy. Już niedługo na pewno pojawią się na blogu! 





Składniki:


(na jedną buteleczkę) 


  • po 250ml wódki (lub rumy, brandy, albo innego mocnego alkoholu)
  • 3 laski wanilii (rozcięte na pół wzdłuż, z ziarenkami)
  • skórka z 3 cytryn (sama żółta, bez białego albedo)
  • dwie duże garście listków świeżej mięty


Przygotowanie:

Wanilię, skórkę z cytryny i miętę porozkładać do osobnych słoiczków lub buteleczek, zalać alkoholem.
Wstawić do zaciemnionego miejsca (np. do szafki) i codziennie potrząsać słoikiem. Ekstrakty są gotowe po 2 tygodniach, ale im dłużej stoją, tym bardziej są aromatyczne. 
Ekstrakt miętowy i cytrynowy przecedziłam i wlałam do osobnych buteleczek, ekstrakt waniliowy również przelałam do buteleczki, jednak zachowałam w nim laski wanilii. Można dolewać do niego alkoholu, kiedy zużyjemy część, a także dokładać nawet puste laski wanilii, one też mają mnóstwo aromatu, i w ten sposób ten pachnący ekstrakt nigdy się nie kończy.





1 komentarz:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń