Składniki:
(na jedną buteleczkę)
- po 250ml wódki (lub rumy, brandy, albo innego mocnego alkoholu)
- 3 laski wanilii (rozcięte na pół wzdłuż, z ziarenkami)
- skórka z 3 cytryn (sama żółta, bez białego albedo)
- dwie duże garście listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Wanilię, skórkę z cytryny i miętę porozkładać do osobnych słoiczków lub buteleczek, zalać alkoholem.
Wstawić do zaciemnionego miejsca (np. do szafki) i codziennie potrząsać słoikiem. Ekstrakty są gotowe po 2 tygodniach, ale im dłużej stoją, tym bardziej są aromatyczne.
Ekstrakt miętowy i cytrynowy przecedziłam i wlałam do osobnych buteleczek, ekstrakt waniliowy również przelałam do buteleczki, jednak zachowałam w nim laski wanilii. Można dolewać do niego alkoholu, kiedy zużyjemy część, a także dokładać nawet puste laski wanilii, one też mają mnóstwo aromatu, i w ten sposób ten pachnący ekstrakt nigdy się nie kończy.
ale cudeńka!! :)
OdpowiedzUsuń