Składniki:
- 4kg śliwek
- 1kg cukru
- 200g ciemnego kakao
Przygotowanie:
Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Włożyć do dużego garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
Po tym czasie postawić garnek na maleńkim ogniu i gotować 3-4 godziny aż śliwki się rozpadną i sok odparuje. Wtedy zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Śliwki zblendować na gładką masę. Do zblendowanych powideł dodać kakao, dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu i znów podgrzać. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem.
Uwielbiam z czekoladą. Ja dodaje ją też w święta do piernika. Marzenie.
OdpowiedzUsuńU mnie pierwszy "rzut" już się kończy, czekośliwka tak nas zaskoczyła, że pożarliśmy łyżką ze słoików. Trzeba zrobić więcej, póki śliwki na drzewach ;)
OdpowiedzUsuń