sobota, 22 sierpnia 2015

Niby-tiramisu z mango

Kiedy myślę o mango, pierwsze skojarzenie, jakie mi się nasuwa to... Pingwiny z Madagaskaru! Król Julian i guma "Mangowy świeży cios". A kiedy myślę o tiramisu mam w głowie smak kawy i Amaretto. Mmmm... Niestety, kiedy posiada się w domu dwuletniego WszystkoPożeracza, który MUSI zjeść to samo co rodzice, a także goście, nierzadko wyjadając im z talerzy, trzeba poimprowizować. I tak powstało niby-tiramisu, bez jajek, bez kawy i amaretto. Za to z mango, które leżało samotnie w lodówce.





Składniki:

MUS Z MANGO:
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 1/2 banana
  • 1/3 galaretki o smaku mango-marakuja, rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku

MASA:
  • 250g mascarpone
  • 200ml kremówki
  • cukier puder do smaku

DODATKOWO:
  • kilka biszkoptów
  • herbata o smaku mango (np. Lipton)


Przygotowanie:

MUS:
Mango i banana obrać ze skórki, zblendować. Dolać galaretkę, wymieszać, schłodzić.

MASA:
Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone, zmiksować.

SKŁADANIE: 
Na dno szklaneczki położyć biszkopcik namoczony w herbacie, na to warstwę kremu, znów namoczony biszkopcik, krem i na wierzchu warstwa musu z mango. 
Całość schłodzić w lodówce.







6 komentarzy:

  1. prezentuje się znakomicie!

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mango, a w takim połączeniu smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam mango, a to niby tiramisu wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń