Składniki:
- 3 1/2 szklanki mąki
- 200g margaryny
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1/2 cytryny
DODATKOWO:
- 1 białko do posmarowania
- cukier puder do posypania
- 300g twardej marmolady o dowolnym smaku (u mnie wieloowocowa, z zaprzyjaźnionej, malutkiej przetwórni)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Jedną zostawić na stolnicy, dwie pozostałe włożyć do lodówki.
Ciasto obficie podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Całą powierzchnię posmarować marmoladą, zwinąć w rulon. Rulon pociąć na 2cm plasterki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Podobnie postąpić z resztą ciasta. Wszystkie ciastka posmarować białkiem.
Upiec w 170'C przez około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz