Składniki:
CIASTO:
- 15 g świeżych drożdży
- 2 zaokrąglone łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 30 g masła
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
MASA SEROWA:
- 200 g białego sera twarogowego w kostce
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 płaska łyżką mąki ziemniaczanej
- ok. 300 g świeżych jeżyn i borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką desce, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szeroką szklanką wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. W każdym kółku wykrawać mniejszą szklanką kółko o średnicy ok. 5,5 cm. Kółko z dziurką przekręcić w połowie jeden raz tworząc kształt 8. Nałożyć jedną pętelką na całe kółko, a potem ułożyć na wierzch drugą pętelkę ósemki tworząc coś na kształt gniazdka. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
- Ser z cukrem i mąką ziemniaczaną zmiksować blenderem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w drożdżowych gniazdkach. W masę serową delikatnie wciskać po kilka owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz