Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko wyczuwalną nutką cynamonu. Kompozycja doskonała :)
Składniki:
SPÓD:
- 100g cynamonowych płatków śniadaniowych
- 60g rozpuszczonego masła
JASNA WARSTWA:
- 300ml kremówki
- 200g serka waniliowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody
MALINOWA WARSTWA (+ wierzch)
- 500g malin
- 2 galaretki malinowe
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
SPÓD:
Płatki śniadaniowe zmielić w blenderze. Dolać masło, wymieszać, wylepić dno tortownicy o średnicy 18cm. Schłodzić w lodówce.
JASNA WARSTWA:
Śmietankę ubić, dodać pod koniec ubijania cukier puder, a następnie serek waniliowy, rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i ziarenka wanilii. 1/2 masy wyłożyć na cynamonowy spód. Resztę zostawić w misce. Tortownicę schować do lodówki.
MALINOWA MASA:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Część malin odłożyć na wierzch ciasta. Resztę zblendować, dodać cukier i 1/2 galaretki. Wylać na jasną, waniliową masę.
Na pół-stężoną masę malinową łyżką nakładać obłoczki z waniliowej masy, ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką. Schłodzić 2-3 godziny.
Kasia dodaj opcję drukuj przepis pod przepisem na blogu. Ciasto rewelacja.
OdpowiedzUsuńOj zjadlabym!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
Buziaki!
Pyszne, zaręczam! :)
OdpowiedzUsuń